Czy działanie uzależniające ma tylko
alkohol, nikotyna, narkotyki czy seks? Nie. Ostatnie badania dowodzą, że
równie silnym nałogiem, może być uzależnienie od cukru – oraz
generalnie złych nawyków żywieniowych.
„Cukier krzepi” – głosiło komunistyczne
hasło wymyślone przez Melchiora Wańkowicza. Czy jednak na pewno? Cukier
krzepi chwilo: oczyszczony, lub inaczej rafinowany cukier, nie zawiera
żadnych składników odżywczych. Z punktu widzenia żywienia jest więc
produktem zupełnie zbędnym i bezsensownym, a niestety także bardzo
szkodliwym. „Biały cukier”, który miał być synonimem dobrobytu
powojennej Polski to nic więcej niż „puste kalorie”. Energia, którą nam
daje cukier nie jest długotrwała. Dobre samopoczucie przychodzi szybko i
równie szybko odchodzi; a nam pozostaje uczucie zmęczenia, znużenia i
głód – którego tak naprawdę nie zdołaliśmy zaspokoić, mimo, że
skonsumowaliśmy kilkadziesiąt czy kilkaset kalorii. Oprócz negatywnych
skutków fizycznych, o których długo by pisać, cukier działa także na
naszą psychikę. Szczury, które przez kilka tygodni dostawały spore
porcje cukru, po jego „odstawieniu” stały się wyraźnie rozdrażnione;
nie potrafiły wykonać najprostszych zadań, dostawały palpitacji. Miały
dokładnie te same objawy, co narkoman, któremu zabrano narkotyk. Nic
dziwnego: te same badania przeprowadzone na szczurach, dowodzą, że
cukier uzależnia nawet silniej niż kokaina i heroina! Nadmierne
spożywanie cukru prowadzi do osłabienia uwagi, pamięci, zaburzeń
umysłowych oraz powoduje nadmierną nerwowość. Po spożyciu porcji tortu
opadamy z sił: czujemy się ospali, nic nam się nie chce. Walka o
kreatywność i energię rozpoczyna się od nowa: zwykle od zjedzenia
kolejnego kawałka, albo batonika, który zadziała także na chwilę, aby
uśpić nas za jeszcze bardziej.
hasło wymyślone przez Melchiora Wańkowicza. Czy jednak na pewno? Cukier
krzepi chwilo: oczyszczony, lub inaczej rafinowany cukier, nie zawiera
żadnych składników odżywczych. Z punktu widzenia żywienia jest więc
produktem zupełnie zbędnym i bezsensownym, a niestety także bardzo
szkodliwym. „Biały cukier”, który miał być synonimem dobrobytu
powojennej Polski to nic więcej niż „puste kalorie”. Energia, którą nam
daje cukier nie jest długotrwała. Dobre samopoczucie przychodzi szybko i
równie szybko odchodzi; a nam pozostaje uczucie zmęczenia, znużenia i
głód – którego tak naprawdę nie zdołaliśmy zaspokoić, mimo, że
skonsumowaliśmy kilkadziesiąt czy kilkaset kalorii. Oprócz negatywnych
skutków fizycznych, o których długo by pisać, cukier działa także na
naszą psychikę. Szczury, które przez kilka tygodni dostawały spore
porcje cukru, po jego „odstawieniu” stały się wyraźnie rozdrażnione;
nie potrafiły wykonać najprostszych zadań, dostawały palpitacji. Miały
dokładnie te same objawy, co narkoman, któremu zabrano narkotyk. Nic
dziwnego: te same badania przeprowadzone na szczurach, dowodzą, że
cukier uzależnia nawet silniej niż kokaina i heroina! Nadmierne
spożywanie cukru prowadzi do osłabienia uwagi, pamięci, zaburzeń
umysłowych oraz powoduje nadmierną nerwowość. Po spożyciu porcji tortu
opadamy z sił: czujemy się ospali, nic nam się nie chce. Walka o
kreatywność i energię rozpoczyna się od nowa: zwykle od zjedzenia
kolejnego kawałka, albo batonika, który zadziała także na chwilę, aby
uśpić nas za jeszcze bardziej.
Na początku XX wieku średnie spożycie cukru w Europie wynosiło 5 kg rocznie na osobę. Dziś
Polak zjada około 42 kilogramów rocznie! Dla mnie są to liczby
zawrotne, bo 3,5 kg miesięcznie wydaje się ilością oszałamiającą!
Wystarczy przypomnieć, że kilogram cukru dostarcza około 4000 kcal – co
odpowiada prawie 2 dniowemu zapotrzebowaniu energetycznemu przeciętnego
dorosłego człowieka.
Polak zjada około 42 kilogramów rocznie! Dla mnie są to liczby
zawrotne, bo 3,5 kg miesięcznie wydaje się ilością oszałamiającą!
Wystarczy przypomnieć, że kilogram cukru dostarcza około 4000 kcal – co
odpowiada prawie 2 dniowemu zapotrzebowaniu energetycznemu przeciętnego
dorosłego człowieka.
Nasze nawyki żywieniowe zmieniły się
ogromnie: jeszcze w latach 50, w Polsce pieczywo białe, pytlowe
stanowiło mniej niż 20 % całości wypiekanego pieczywa. Powszechny był
chleb żytni, razowy. Dziś jest dokładnie odwrotnie. Komunistyczna
propaganda i przemysłowe, tanie piekarnie kazały nam wierzyć, że czarny
chleb to synonim biedy, zacofania, a białe pieczywo wprowadza nas w
cywilizację dostatku i elity. Niestety biała mąką działa trochę podobnie
jak cukier: co prawda dostarcza składników odżywczych ( znacznie mniej
niż ciemna), to jednak sytość przychodzi szybko i równie szybko opada:
nasze uczucie głodu nie zostaje na długo zaspokojone, a poziom energii
jest niezadawalający.
ogromnie: jeszcze w latach 50, w Polsce pieczywo białe, pytlowe
stanowiło mniej niż 20 % całości wypiekanego pieczywa. Powszechny był
chleb żytni, razowy. Dziś jest dokładnie odwrotnie. Komunistyczna
propaganda i przemysłowe, tanie piekarnie kazały nam wierzyć, że czarny
chleb to synonim biedy, zacofania, a białe pieczywo wprowadza nas w
cywilizację dostatku i elity. Niestety biała mąką działa trochę podobnie
jak cukier: co prawda dostarcza składników odżywczych ( znacznie mniej
niż ciemna), to jednak sytość przychodzi szybko i równie szybko opada:
nasze uczucie głodu nie zostaje na długo zaspokojone, a poziom energii
jest niezadawalający.
Dajemy się nabijać w żywieniową butelkę,
która nie dość, że drogo nas kosztuje – to jeszcze nam szkodzi. Cukier
dosypuje się do dań mięsnych, musztardy, kechupu i zup. Mąką zagęszcza
się niemal wszystko. Glutaminian sodu znajduje się w większości gotowych
dań, mimo że dawno dowiedziono, że może powodować poważne kłopoty
zdrowotne; ale badania te jakoś nie mogą się przebić, przez lobbujący na
rzecz glutaminianu przemysł.
która nie dość, że drogo nas kosztuje – to jeszcze nam szkodzi. Cukier
dosypuje się do dań mięsnych, musztardy, kechupu i zup. Mąką zagęszcza
się niemal wszystko. Glutaminian sodu znajduje się w większości gotowych
dań, mimo że dawno dowiedziono, że może powodować poważne kłopoty
zdrowotne; ale badania te jakoś nie mogą się przebić, przez lobbujący na
rzecz glutaminianu przemysł.
To co jemy , wpływa na nas zasadniczo.
Nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Tak więc, jeśli czujecie
się ociężali, smutni, zaspani, nerwowi, albo zbytniu pobudzeni, może
czas przyjżeć się swojej diecie?
Nie tylko fizycznie, ale również psychicznie. Tak więc, jeśli czujecie
się ociężali, smutni, zaspani, nerwowi, albo zbytniu pobudzeni, może
czas przyjżeć się swojej diecie?
Więcej o cukrowym nałogu Tu
6 komentarzy
Bardzo dobrze że ludzie poznają prawdę i o tym piszą, cukier to powolna trucizna, przekleństwo naszych czasów. Ludzie kompletnie nie wykorzystują wiedzy pokoleń tylko kierują się zaspokajaniem żądz. Wyznacznikiem pokarmu jest smak i wygląd, mało, kto wnika jaka jest wartość odżywcza. To już lepsze są zwierzęta, kierują się instynktem, a my homo sapiens czym? Mając rozum wiedzę ?
napisał: rafaldobrarada 2012/03/22 11:07:04
hasło "cukier krzepi" wymyślił Wańkowicz przed wojną i nie ma ono nic wspólnego z powojenną komunistyczną rzeczywistością!
napisał: Gość: , net05.mlyniec.gda.pl 2012/03/25 15:00:59
Homo sapiens daje się manipulować, a zwierzęta są w tej szczęśliwej sytuacji, że przynjamniej od takiej manipulacji sa wolne. Powtarza się nam wszędzie, że coś jest zdrowe, dobre, wspaniałe, przeznaczone dla dzieci, naturalne, a my wierzymy na słowo, nie sprawdzamy, bo właściwie wystarcza nam reklamowy autorytet.. Pozdrawiam!
ale przez tę komunistyczną rzeczywistość było używane….
ciesze sie, ze sa ludzie, ktorzy pisza w tym temacie. Tak ciezko trafic do ludzi z takimi informacjami!
Teraz jak nie jesz deserow, ciastek ciasteczek tortow, to jestes wysmiewany. Ze o produktach z bialej maki juz nie wspomne, no bo przeciez podstawa-chleb.
A o glutaminianie to juz pojecie jest chyba w ogole prawie zerowe. Dziekuje ci za tego posta.
link odsylajacy nie dziala
JUVEDERM由透明質酸Hyaluronic Acid(一種天然多醣體)製造而成,並具有幼滑及高凝聚力的配方。透明質酸(HA)是皮膚組織的主要成份之一,能自然存在於人體肌膚內 JUVEDERM所用的透明質酸非由動物身體提取,可鎖住水份保濕皮膚,從而增加皮膚密度並改善質感 Juvederm 玻尿酸 加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。