Manufaktura Radości
  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt

Manufaktura Radości

  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt
Bez kategorii

Comfort food: jesień i zima

written by Manufaktura Radości 24 października 2014
Comfort food: jesień i zima




Czy ktoś jeszcze wątpi w to, że to co jemy ma znaczenie dla naszego samopoczucia? A dla naszego zdrowia? Czy ktoś ma wątpliwości, że bycie zdrowym, w prosty sposób łączy się z byciem zadowolonym, pełnym energii, a choroba odbiera nam siły, wiarę i ochotę do działania? Co z tego, że wiemy, skoro średnio co drugi Polak je byle co. 

Jedzenie jest ważne, bo daje, lub odbiera nam energię i witalność. Jedzenie może być źródłem komfortu lub dyskomfortu. W angielskim terminie “comfort food”, wymyślonym bodaj przez  kuchenną boginię Nigellę L. , kryje się jednak jeszcze więcej. To co wkładamy do garnka, a potem na talerz, może nas rozluźniać, rozgrzewać emocjonalnie, przywoływać wspomnienia, dawać nadzieję, poprawiać nastrój, gwarantować dobre samopoczucie lub spokojny sen. Może też być dokładnie odwrotnie. 
Ciepłe śniadania, to podstawa!
Wielokrotnie o tym pisałam, ale powtórzę. W gotowaniu, w jedzeniu jest magia. Mieszając składniki, zagniatając ciasto, doznajemy życia w jego najprostszej, ale najbardziej zmysłowej formie. Dlatego z kuchni tak blisko do sypialni i odwrotnie. 
Na zdrowie czy na chorobę?

Wiele tradycji medycznych, w tym te najstarsze, sięgające Hipokratesa, podkreślają, że jedzenie powinno być naszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Dlatego tak ważne jest szukanie w jedzeniu nie tylko przyjemności, ale przede wszystkim właściwych proporcji i składników, które służą naszemu zdrowiu. 
Jesienią i zimą, nasza kuchnia powinna przede wszystkim rozgrzewać i bazować na produktach, które dostępne są właśnie teraz, na naszej szerokości geograficznej. 
Tak: zimą do Polski docierają cytrusy, można kupić świeżego pomidora, zajadać się zieloną sałatą i popijać to koktajlem z mango. To jednak najprostsza droga do tego, aby wychłodzić swój organizm i powiedzieć wieczne “tak”, katarom, kaszlom i przeziębieniom. 
Gotowanie wcale nie musi trwać długo..Liczy się pomysł.
Co jeść? 

Jeśli późna jesień i zima, to dla Was ciężki fizycznie czas, macie skłonność do infekcji i przewlekłego uczucia zimna, przede wszystkim skupcie się na pożywieniu, które jest gotowane. Zapomnijcie o kanapkach, porzućcie fast foody. To nie jest prawdziwe comfort food – bo ten komfort trwa bardzo krótko, jeśli w ogóle. 
Idealne na tą porę roku są zupy, gotowane ziarna zbóż, prażone orzechy, warzywa duszone z dodatkiem ostrzejszych przypraw. 
Czy wiecie, że problemy z odpornością, nadmierne uczucie lęku, brak poczucia bezpieczeństwa, zaburzenia energii, w tym tej seksualnej, zgodnie z tradycyjną medycyną chińską, wiążą się z problemami nerek? Zima, to okres, w którym najlepiej o nie zadbać. Chińscy klasycy mawiają, że mieszka w nich życiowa esencja, dzięki której żyjemy. Możemy jej sobie przysporzyć, prawidłowo jedząc. Zacznijcie koniecznie od ciepłego śniadania. 
Herbata: tak, ale nie za często
Co pić? 
Kawa i czarna herbata kuszą – ale nie są idealne na zimę. Kawę można zamienić na zbożową, lub gotować z rozgrzewającymi korzeniami. Uważajcie na mleko, nabiał. Silnie wychładza i może powodować żołądkowe rewolucje, którym raczej nie po drodze z komfortem, którego szukamy. 
Świetna na zimę będzie także herbata Rooibos. Nie zawiera kofeiny, którą zwykle przyjmujemy w nadmiarze, oraz gorące napoje na bazie naturalnych, najlepiej niesłodzonych soków z dodatkiem imbiru. Już odrobinę późno, ale może znajdziecie jeszcze gdzieś czarny bez, z którego robi się fantastyczny, antyprzeziębieniowy sok do herbaty? Jeśli nie, to można go również kupić na bazarach, albo w hipermarketach. Dostępne są wersje bezcukrowe, ale uwaga: szukajcie ich nie na półkach z sokami, ale w chłodziarce!!!
Jeśli czekolada, to prawdziwa. Zwróć uwagę ile kakao jest w środku. 
Słodko, nie znaczy dobrze

Zimą, bardzo kusi to co słodkie. Problem w tym, że cukier i słodzone, gotowe produkty tak naprawdę nie dadzą nam upragnionego dobrego samopoczucia. 
Przyjrzyjcie się ich etykietom. Jest tam prawie wszystko. Dlatego słodyczy, lepiej szukać we własnym domu i przygotowywać je samodzielnie. 
W mojej kuchni mieszkają daktyle, cukier brzozowy, rodzynki, suszone morele, melasa, a biały, rafinowany cukier nie ma do niej wstępu. 
Kiedy mamy ochotę na słodkie, kręcimy czekoladę z daktyli z olejem kokosowym, lub zagniatamy tartę na kruchym spodzie z jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. Są idealne na słoty i nagły zjazd nastroju. 
Zima może być przyjemna. Jest tylko jeden warunek: ciepła szukajmy w środku, nie na zewnątrz. I gotujmy, gotujmy!
Z kuchni do komfortu bardzo blisko!
Akademia Dobrego ŻyciaCodzienne
7 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
wcześniejsze posty
Zmiany, zmiany, zmiany
następne posty
Królowe życia

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ...

Nasennie

30 sierpnia 2012

Break time

12 maja 2014

Po łokcie

19 marca 2014

Co karmi duszę

24 maja 2010

Fotoinspiracje – wiosna :)

1 czerwca 2014

Szkoła życia: nie repetuj!

9 sierpnia 2016

O marzeniach

28 czerwca 2013

Biegowa niedziela

29 czerwca 2014

Przepraszam

11 września 2013

Nie pytaj za wiele, pytaj lepiej – do...

28 stycznia 2011

7 komentarzy

Anonimowy 24 października 2014 - 13:58

Jedzmy sezonowo. Jak Włosi. Chyba nie ma w Europie drugiego tak otwartego i zadowolonego narodu. A oni wiedzą, jak ma wyglądać zdrowa i smaczna kuchnia. Sezonowa i regionalna.

Reply
Manufaktura Radości 24 października 2014 - 15:40

A co jedzą Włosi jesienią i zimą?????? Chętnie przyjmę pomysły!!! To jest boska kuchnia! Same zmysły!

Reply
Anonimowy 24 października 2014 - 19:26

Można zajrzeć do kuchni regionów zwłaszcza północnych. Polenta, zupy, pizza z ziemniakami i rozmarynem i makarony z sosami mięsnymi, sardelami, oliwa czosnek i focaccie albo fritaty, jajka, boczek itd. Włosi jedzą to, co mają podręką. Ale miłości i radości w przyrządzanie posiłków wkładają mnóstwo. Ooo i warzywa często w occie schowane na zimę.

Reply
Anonimowy 24 października 2014 - 20:48

Nooo i nie zapominajmy o eskalopkach różnych "maści" z sosami szałwiowymi, maślanymi czy szynką parmeńską. Oraz ryby. Zawsze prosto. Kilka składników, znaczy 2 lub 3, często czosnek, suszone pomidory i oliwa. Prosto i elegancko.

Reply
Anonimowy 24 października 2014 - 16:42

Elizabeth: Małgosiu, ja uwielbiam polską kuchnię. Jak wspominam gotowanie mojej babci, robi mi się ciepło na duszy, to dopiero było jedzenie!!!! miało smak, zapach, pieściło podniebienie…Czasami zamykam oczy i przenoszę się w tamte czasy :))

Reply
Anonimowy 27 października 2014 - 00:34

Zgadzam się z tobą całkowicie ,jesteśmy tym co jemy i tym co myślimy.U mnie też o zdrowiu ale do rymu ,ale jest informacja o bardzo ciekawej i wartościowej pozycji poświęconej zdrowiu ,najnowsze badania naukowe ,sprawdzone ,naprawdę zachęcam ,nie pożałujesz ,chyba ,że już znasz tą pozycję .
Pozdrawiam serdecznie Molekułka -http://molekulka.blog.onet.pl/2014/10/26/nie-musisz-chodzic-do-apteki/

Reply
sowa_nie_sowa 28 października 2014 - 10:15

Bardzo zgrabnie to wszystko zebrałaś, wystarczy tylko stosować:)

Reply

Zostaw komentarz Cancel Reply

O mnie

O mnie

Witaj, nazywam się Małgosia Dawid, miło mi Cię u mnie gościć! Jestem pisarką, blogerką, a przede wszystkim kobietą, która... [Czytaj dalej]

Facebook

Facebook

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

KUP MOJĄ KSIĄŻKĘ:

sklep

Ostatnie Wpisy

  • Style przywiązania i o tym dlaczego warto znać swój (oraz partnera)

    30 stycznia 2023
  • Jak odzyskałam swoją kobiecość i radość z niej? ( I gdzie możesz szukać swojej?!)

    23 stycznia 2023
  • Pusta taczka

    20 stycznia 2023
  • Książki stycznia – moje polecenia: psychologia, inspiracja, życie

    18 stycznia 2023
  • 7 praw obfitości i dlaczego bardzo WARTO je znać!

    13 stycznia 2023

Mój Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Manufaktura Radości. Realizacja: RekLama Design


W górę
Strona wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?Zgadzam się