O wpływie diety na nasze samopoczucie
mówi się wbrew pozorom bardzo mało. Niby żyjemy w świecie, w którym 60 %
społeczeństwa cierpi na różne zaburzenia odżywiania lub problemy z
jedzeniem, ale ogólne ujęcie tematu – poza pojęciem diety – rzadko się
spotyka.
mówi się wbrew pozorom bardzo mało. Niby żyjemy w świecie, w którym 60 %
społeczeństwa cierpi na różne zaburzenia odżywiania lub problemy z
jedzeniem, ale ogólne ujęcie tematu – poza pojęciem diety – rzadko się
spotyka.
Lekarze poza truizmami; nie zwracają
na dietę uwagi; dochodzi do paradoksów w stylu: wysoki cholesterol mniej
tłuszczu; za wysokie BMI – mniej kalorii; za wysoki cukier – mniej
słodyczy; wieńcówka- mniej tłuszczów zwierzęcych itp. Jakby nie było
jednej recepty – a my sami bylibyśmy złożeni z części – a nie
funkcjonowali jak dobrze skonstruowana i zależna od wielu czynników
genialna maszyna.
na dietę uwagi; dochodzi do paradoksów w stylu: wysoki cholesterol mniej
tłuszczu; za wysokie BMI – mniej kalorii; za wysoki cukier – mniej
słodyczy; wieńcówka- mniej tłuszczów zwierzęcych itp. Jakby nie było
jednej recepty – a my sami bylibyśmy złożeni z części – a nie
funkcjonowali jak dobrze skonstruowana i zależna od wielu czynników
genialna maszyna.
Już starożytni zwracali uwagę na to, że w
zdrowym ciele mieszka zdrowy duch: Hipokrates dowodził, że zachwianie
równowagi w organizmie jest głównym powodem powstawania chorób, później
do głosu doszedł dualizm, który zaczął człowieka dzielić – na coraz
mniejsze kawałki.
zdrowym ciele mieszka zdrowy duch: Hipokrates dowodził, że zachwianie
równowagi w organizmie jest głównym powodem powstawania chorób, później
do głosu doszedł dualizm, który zaczął człowieka dzielić – na coraz
mniejsze kawałki.
Dziś lekarzy wszechstronnych:
specjalistów od „człowieka” prawie nie ma. Onkolog nie interesuje się
specjalnie stanem psychicznym pacjenta, kardiolog nie pyta o życie
seksualne i kłopoty emocjonalne, ginekolog ma w nosie problemy skórne
czy problemy rodzinne, jakby nic się ze sobą nie łączyło. Specjalizacja
jest oczywiście dobra- ale dochodzimy do paradoksu dzielenia nas –
żywych istot zbyt inżynieryjnie i mechanicznie. A przecież człowiek to
nie samochód – nie wystarczy wymienić kawałka, żeby wszystko zaczęło-
jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki-cudownie działać.
specjalistów od „człowieka” prawie nie ma. Onkolog nie interesuje się
specjalnie stanem psychicznym pacjenta, kardiolog nie pyta o życie
seksualne i kłopoty emocjonalne, ginekolog ma w nosie problemy skórne
czy problemy rodzinne, jakby nic się ze sobą nie łączyło. Specjalizacja
jest oczywiście dobra- ale dochodzimy do paradoksu dzielenia nas –
żywych istot zbyt inżynieryjnie i mechanicznie. A przecież człowiek to
nie samochód – nie wystarczy wymienić kawałka, żeby wszystko zaczęło-
jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki-cudownie działać.
Dziś okazuje się, że zła dieta, pełna
przetworzonych produktów, tłusta, pełna cukru, zbyt obfita w kalorie i
uboga w warzywa i owoce nie tylko niszczy ciało, ale także może
powodować depresję i zaburzenia psychiczne. Nerwica z powodu
konserwantów i słodyczy? Hmm , może brzmi dziwnie, ale oprócz wielu
innych czynników powodujących problemy z samopoczuciem, także nasze
trawienie i jego uboczne składniki wpływają na nasz mózg i jego
funkcjonowanie.
przetworzonych produktów, tłusta, pełna cukru, zbyt obfita w kalorie i
uboga w warzywa i owoce nie tylko niszczy ciało, ale także może
powodować depresję i zaburzenia psychiczne. Nerwica z powodu
konserwantów i słodyczy? Hmm , może brzmi dziwnie, ale oprócz wielu
innych czynników powodujących problemy z samopoczuciem, także nasze
trawienie i jego uboczne składniki wpływają na nasz mózg i jego
funkcjonowanie.
No więc co dziś u Was w menu? 😉
3 komentarze
Jesteś tym co jesz- ciężko to kwestionować. Porady i nakazy jak się odżywiać, by lepiej żyć zawarte są nawet w księgach religijnych. Dziwne, że mając dostęp do tylu ciekawych książek ,ludzie nie potrafią z nich korzystać. Za to ochoczo rozczytujemy się w prostackich poradnikach, publikacjach z kolorowych magazynów pisanych przez młodziutkie dziennikarki sponsorowane przez firmy sprzedające przyprawy do grilla i ciasta w proszku. Nie tylko bagatelizujemy fakty co jemy ale również jak jemy. W buddyzmie lekkostrawna dieta jest niezbędna dla medytacji, czyli komunikowania się ze sobą i Bogiem. Spożywanie czegoś lub głodówki są metodami zbliżania się do celu, idei i bóstwa. A do czego my się zbliżamy wgryzając się w hamburgery?
napisał: mowia_o_mnie_zimna_suka 2010/04/21 13:00:55
Do tektury? ? 😉
A poważnie: jak w wielu sprawach łatwiej być głuchym,ślepym i mniej zajętym: dlatego króluje zupa z proszku i suszone warzywa w vegecie..
napisał:2010/04/21 14:27:00
Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。