Manufaktura Radości
  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt

Manufaktura Radości

  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt
Bez kategorii

Radości codzienności, czyli o Fajnym Czwartku

written by Manufaktura Radości 7 lutego 2013
Radości codzienności, czyli o Fajnym Czwartku

O czym napisać w dzień taki jak dziś; kiedy w kolejkach do cukierni stoją tłumy, a z kuchennych okien unoszą się zapachy tłuszczu i różanej konfitury? O jedzeniu, umiarze – ale chyba przede wszystkim o przyjemności jaką daje i jedno i drugie. 

Trudno wyobrazić sobie życie bez przyjemności; a najbardziej podstawowa, pierwotna, towarzysząca nam od pierwszych godzin życia, jest właśnie przyjemność jedzenia. Smak, zapach, wzrok, dotyk grają z nami i kuszą  –  jedząc angażujemy w końcu wszystkie zmysły. 

Dla wielu jedzenie to tylko jedzenie. Liczy się pełny żołądek, mniejsza o szczegóły. Szkoda, bo przecież każdy kęs można celebrować; każdy posiłek może być świętem, a każdy Tłusty Czwartek, można zamienić w Fajny Czwartek i obwieścić wszem i wobec triumf jakości nad bylejakością. 
Może więc jeden pyszny pączek, zamiast 8 takich sobie? Może nie faworek, a otrębowa bułeczka z lekkim jak puszek kozim twarożkiem? Albo jabłko, które rozpływa się w ustach? Kawowa czekoladka, która pęka z lekkim trzaskiem, kiedy bierzemy ją do ust? Pianka na kawie, którą zlizuje się z łyżeczki tropiąc drobinki cynamonu? 
Jeśli jeszcze nie odkryliście przyjemności jedzenia, dziś jest okazja. Przepis? Uważność, jakość, umiar. Bo od nadmiaru przyjemności, jak od wszystkiego w życiu  –  może przecież rozboleć brzuch. 
Smacznego!
CodzienneRadości codzienności
5 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
wcześniejsze posty
Improwizuj
następne posty
Roszczenia

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ...

Bajka o samotności

6 grudnia 2011

Piekło i niebo

3 października 2012

Slow life, good life

25 października 2009

Pół roku

1 lutego 2011

Przeżyć święta

20 grudnia 2010

***

1 listopada 2013

Odwaga – jak pokonać strach i skąd ją...

24 marca 2014

Wrócić do strumienia

5 marca 2013

Z drugiej strony

14 maja 2013

Przestać się bać

18 grudnia 2013

5 komentarzy

M. 7 lutego 2013 - 20:23

Bardzo apetyczny wpis 🙂 Pozdrawiam!

Reply
Manufaktura Radości 7 lutego 2013 - 21:25

🙂 ja również pozdrawiam:)

Reply
Nika 7 lutego 2013 - 20:50

Zjadlam dzis jednego paczka z konfitura z rozy …. a ze ostatni jadlam rok temu, to naprawde potrafilam sie nim delektowac…
Cokolwiek bysmy nie jedli, stanie sie to inne, lepsze gdy skoncentrujemy sie na wrazeniach smakowych, zapachowych, wizualnych… Dlatego bardzo lubie produkty regionalne, bo zawsze maja w sobie cos unikalnego
Pozdrawiam
Nika

Reply
Manufaktura Radości 7 lutego 2013 - 21:27

Nika, tak – we mnie też stosunkowo niedawno się obudziła ciekawość i miłość do regionalnego, prawdziwego jedzenia 🙂 Ostatnio: kozie sery od szczęśliwych kóz. Mniam! Pozdrowienia!

Reply
精油 6 października 2018 - 01:54

清潔並卸除堆積的彩妝殘留,讓刷毛維持最佳狀態。

Reply

Zostaw komentarz Cancel Reply

O mnie

O mnie

Witaj, nazywam się Małgosia Dawid, miło mi Cię u mnie gościć! Jestem pisarką, blogerką, a przede wszystkim kobietą, która... [Czytaj dalej]

Facebook

Facebook

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

KUP MOJĄ KSIĄŻKĘ:

sklep

Ostatnie Wpisy

  • Rumunia – czy warto? Podróż, informacje praktyczne, wrażenia bardzo subiektywne!

    9 sierpnia 2022
  • Jakie jest Twoje lekarstwo?

    31 lipca 2022
  • Lipiec – docenić zwyczajność + LISTA przyjemności na ten miesiąc!

    30 czerwca 2022
  • Czerwiec – na półmetku!

    1 czerwca 2022
  • Maj – aby wejść w światło, uznaj ciemność

    29 kwietnia 2022

Mój Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Manufaktura Radości. Realizacja: RekLama Design


W górę
Strona wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?Zgadzam się