Manufaktura Radości
  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt

Manufaktura Radości

  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt
Bez kategorii

Na zdrowie

written by Manufaktura Radości 2 grudnia 2014
Na zdrowie


To co jesz, wpływa na to jak się czujesz. KROPKA. Zasada ta obowiązuje przez całe życie. KROPKA. Jesteśmy odpowiedzialni za to jak się czujemy, jak wygląda nasze zdrowie i nastrój, a zasadniczo wpływamy na to własnie wtedy, kiedy decydujemy co wziąć do ust. Jeśli sam o siebie nie zadbasz to naprawdę nie licz, że pomoże Ci jakiś lekarz. Coś tam zawsze zaradzi, ale jeśli Ty sam pakujesz w siebie co popadnie, to nie licz na długie lata w zdrowiu i sprawności. 




Kiedy zaszłam w ciążę, słyszałam wiele mitów na temat żywienia kobiet w stanie błogosławionym i tych, które karmią.  Większość jest totalną bzdurą i aż dziw bierze, że ciągle powtarza się je na oddziałach położniczych i w zaciszu gabinetów. Kobieta, nie tylko w tym specjalnym czasie, powinna jeść  przede wszystkim ZDROWO. A to na szczęście, nie oznacza nudno, czy monotonnie. I sprawdza się nie tylko dla rodzaju żeńskiego, ale dla całej rodziny. 

Potwierdzają to zresztą specjaliści. W czasie ostatnich warsztatów Akademii Smaku, w których miałam przyjemność brać udział, opowiadała o tym Ewa Ceborska – Scheiterbauer – specjalistka od tzw. trudnych dietetycznych zadań, np. wspomagania leczenia dietą niepłodności (tak, tak, żadne to czary!!!), czy chorób nowotworowych. Mówiła bardzo ciekawie i mam nadzieję, że wiedza, którą ma, zostanie niedługo powszechnie spopularyzowana, także wśród tych, którzy mówią, że karmiąca może jeść co najwyżej gotowany ryż, marchewkę i kurczaka.
Menu 🙂

Stare reklamy sprzętu domowego w Centrum Domowych Inspiracji Bosch

Bakłażana dobrze pokroić przed pieczeniem –  wtedy “dojdzie” znacznie szybciej.

Nigdy dość mówienia o tym, że powinniśmy się w domenie żywienia kształcić i douczać. Wiemy mało, a przekaz zaciemnia jeszcze dodatkowo przemysł spożywczy, który wmawia nam, że czekoladowy krem, czy śniadaniowe kuleczki, w których pełno cukru to zdrowe śniadanko czy pożywna przekąska. Otóż moi Państwo nic bardziej mylnego. 
Czy wiecie, że w ciąży wpływamy tym co jemy na późniejsze preferencje żywieniowe naszych dzieci i na ich stan zdrowia? Nie jest to rzecz jasna powód do tego, aby sobie wszystkiego odmawiać, czy obarczać się wyrzutami sumienia, ale warto o tym pamiętać.
“Wykańczanie” nieco egzotycznej zupy z marchewki na mleku kokosowym.  Niesamowicie aksamitna. Pyszna!!!
Ozdabiam hummus. Mniammmm…..

Oczywiście, wszystko jest dla ludzi ( nawet czekolada;), ale warto szukać sensownych, wysokojakościowych produktów i przede wszystkim, co najważniejsze, WARTO gotować. Nie tylko w czasie błogosławionym lub wtedy, kiedy karmimy piersią. Warto ZAWSZE. I zawsze będzie to z zyskiem dla nas i naszego zdrowia i samopoczucia. 

Żadne to frazesy, ale samo życie. Wiem co mówię, bo stosuję. 
To co u Was dzisiaj na obiad ? Kilka propozycji niżej.


Tagliatelle z marchewki i dorsz z brązowym ryżem. Do tego pesto z pietruszki. 

Gotowanie to frajda 🙂  Jak widać!

Placki z kaszy gryczanej z nasionami Chia i czarnym sezamem. Na wierzchu hummus i kolendra. Spróbujcie koniecznie!

Wszystkie przepisy już wkrótce na Akademii Smaku. Jeśli zależy Wam na którymś szczególnie, napiszcie, a podam w komentarzu 🙂 

Akademia Dobrego ŻyciaCodzienne
11 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
wcześniejsze posty
Nie jestem pomidorową…
następne posty
Prezent? Życie!

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ...

Proporcje

23 czerwca 2012

Obecność i uważność

19 listopada 2009

Co z tą motywacją?

24 kwietnia 2014

“Zamykam oczy, otwieram serce”

2 grudnia 2009

Droga do nieba

24 sierpnia 2010

Gdzieś pomiędzy

13 października 2014

Bajka albo monolog o miłości

14 lutego 2012

Samo życie

14 lutego 2013

Drogi, wskazówki i bezdroża

18 stycznia 2010

Wakacyjnie

21 lipca 2011

11 komentarzy

Iza 2 grudnia 2014 - 11:55

Och, tak w porze obiadu..! Nie masz litości 😉 Ślinka mi pociekła na widok pesto z pietruszki, jakoś ostatni bardzo mi smakuje (potrafię po powrocie z bazarku zjeść .. cały pęczek na surowo, ku zgrozie domowników ;-))
A zaciekawił mnie przepis na placki z kaszy – poproszę bardzo!

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Manufaktura Radości 2 grudnia 2014 - 12:12

Iza, no wiem, wiem……

Składniki na 50 placuszków ( tyle robiliśmy, ale nas było sporo, w domu pewnie na 3 to trzeba podzielić 🙂
• 3 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
• 1 l mleka (może być mleko roślinne)
• 3 jajka
• 6 łyżek mąki tortowej ( moim zdaniem spokojnie można dać inną także bezglutenową)
• 3 łyżki nasion Chia (szałwia hiszpańska)
• 3 łyżki czarnego sezamu
• 3 szczypty soli
Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną,
dodajemy jajko, mleko, mąkę, sól, całość miksujemy
blenderem na jednolitą masę. Do masy dodajemy
nasiona Chia i czarny sezam, mieszamy łyżką.
Patelnię rozgrzewamy, wylewamy na nią troszkę oliwy,
nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym.
Smażymy dosyć cienie placki o średnicy ok. 10 cm.

Placki same w sobie nie są jakieś powalające..Ale już z dipami, z hummusem, albo pastą z buraka, są bardzo fajną przekąską 🙂

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
sowa_nie_sowa 2 grudnia 2014 - 13:59

To zdjęcie dania z dorszem baaardzo smakowite!!! Te grube i złociste plastry bakłażana też kuszą:)
A Ty się pięknie prezentujesz na tym drugim zdjęciu jak siedzisz przy stole:)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
sowa_nie_sowa 2 grudnia 2014 - 14:00

Na piątym zdjęciu od góry, nie drugim:)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Manufaktura Radości 2 grudnia 2014 - 17:25

No widzisz Sowo, stworzonam do siedzenia za stołem, a tu takie komplikacje 😉

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Kamil 4 grudnia 2014 - 19:22

Od dwóch lat staram się jeść bardziej świadomie i zaraziłem tym moją rodzinę. Wyeliminowlismy jasny chleb, ziemniaki, biały ryż, fast food-y. Ale kurcze, stwierdzam, niestety, że zdrowiej = drożej. Największe problemy są ze słodyczami, szczególnie dla córki. Czy mogłabyś mi podsunąć jakieś zdrowe przekąski? Prócz batonów muesli 🙂

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Manufaktura Radości 4 grudnia 2014 - 20:33

Kamil, zerknij na smakotetapii. Zdrowo i z pomysłem 🙂
Zdrowe jedzenie bywa droższe ale to nie jest reguła..
Kasza jaglana jest tańsza niż słodkie super kulki śniadaniowe, a to ona jest zdrowa.. No i inwestując w zdrowie omijamy apteki i lekarzy.. To się zwraca :))

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
rayvert 5 grudnia 2014 - 19:30

Prezentuje sie Pani jako ekspertka,
ale niestety jedzenie ryb to nic zdrowego : zawierają POTWORNE ilosci metali ciężkich i nie tylko… a poza tym to istoty czujące i jedzenie ich szczęścia nie przysporzy, wręcz przeciwnie, niestety !
Co do ciąży, to nie znam się 😉 Poza tym, pozytywny blog !

Z wegetariańskim pozdrowieniem z Francji,

Maciek

Z wegetariańskim pozdrowieniem z Francji,

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Manufaktura Radości 5 grudnia 2014 - 20:25

Nie, nie jestem ekspertką.Proszę zauważyć, że większość menu jakie pokazałam jest wegetariańskie. Co do zanieczyszczeń, niestety wiem o tym. Problem w tym, że można by powiedzieć to samo praktycznie o każdej grupie produktów. Nie żyjemy w dobrych czasach, jeśli oto chodzi. Cytrusy? Szkoda gadać. Sałata? Marchew, pomidory? To samo. Ekspertka na spotkaniu podkreślała wagę wyboru produktów ekologicznych, ale prawda jest taka, że trudno wybierać i nie do końca jesteśmy w stanie unkać zanieczyszczeń i tego wszystkiego co nam świat funduje. Pozdrawiam!

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
醫學美容 Derma Veil 童顏針 cosmedicbook 5 października 2018 - 16:24

以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
大數據系統 6 października 2018 - 20:17

互動性影片

Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Zostaw komentarz Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

O mnie

O mnie

Witaj, nazywam się Małgosia Dawid, miło mi Cię u mnie gościć! Jestem pisarką, blogerką, a przede wszystkim kobietą, która... [Czytaj dalej]

Facebook

Facebook

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

Ostatnie Wpisy

  • Świetlik, który nie mógł świecić – opowieść o tym, że czasem nasze prawdziwe światło ukazuje się w ciemności

    2 grudnia 2025
  • Nie możesz rozkazywać swoim siłom witalnym – jak przeżyć końcówkę roku?

    28 listopada 2025
  • “Tam, gdzie kończy się czas” – nowa książka już dostępna

    13 listopada 2025
  • 10 sposobów na zdrowe zamknięcie trudnego rozdziału w życiu

    7 listopada 2025
  • Wrzesień jak Nowy Rok – cykle życia, plany, plony i co tam masz w koszyku?

    30 sierpnia 2025

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Manufaktura Radości. Realizacja: RekLama Design


W górę
Strona wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?Zgadzam się