![]() |
Podstawowy, jesienny problem: brak energii. Rano ciężko wstać, wieczorem trudno zasnąć. Snu jest za mało, poranki są nieprzyjemne, jesienne słońce nie dodaje nam już tyle energii ile letnie, chętniej chowamy się do środka, gromadzimy paliwo, przygotowujemy się na bezruch zimy.
![]() |
Zdrowe przekąski łatwo przygotować w domu. Wybierz np. chlebek bananowy! |
Uważaj z kawą! Za dużo kofeiny szkodzi!
![]() |
Produkty, które rozgrzewają i dodają energii jesienią i zimą. |
W ciągu dnia, warto zamiast kolejnej kawy, przekąsić coś prawdziwie energetycznego. Polecam chlebek bananowy, lub same banany ( można go przygotować z mąki gryczanej, lub kukurydzianej – bez glutenu), a popić herbatą Roiboos, która na pewno nas rozgrzeje, ale nie zarzuci kolejną dawką kofeiny.
Zamiast zwykłej kawy, zimą można raczyć się jej zbożowymi koleżankami, które ugotowane w garnuszku z kardamonem, cynamonem i goździkami, smakują i rozgrzewają jak prawdziwy napój bogów.
15 komentarzy
Ja przymierzam się też do oleju kokosowego. Podobno wzmacnia odporność. Stosuje się go jak masło na pieczywo. 🙂 Słyszałaś o tym?
Pata, nie używam w ten sposób,ale tak można. Jest masa pysznych zastosowań: np. w kremie czekoladowym z awokado lub kaszą jaglaną, do placuszków, naleśników, ważne aby nie palić go, no i żeby kupić taki który pachnie( nierafinowany!) . Olej kokosowy oprócz miliona prozdrowotnych właściwości ma też właściwości kosmetyczne: można go stosować na skórę, włosy itp. Polecam!!!
Potwierdzam, że imbir bardzo pomaga w okresie jesienno-zimowym 🙂
Oleju kokosowego używam, ale głównie do włosów i czasem do ciała zamiast balsamu, zapach fantastyczny 🙂
Pomysły bardzo fajne, dla mnie znane, ale wstyd przyznać – raczej niewykorzystane.. 😉
trzeba to naprawić 😉
Ja bym jeszcze dorzuciła soki owocowo-warzywne, zwłaszcza te z korzeni (buraki, marchew), wyciskane w domu, i zupy kremy (ciepłe i sycące). A śniadaniowo: owsianki, orkiszanki i jaglanki z owocami (na ciepło rzecz jasna). Pozdrawiam. Małgośka B.
pewnie!!! zapomniałam o zupach, które są absolutnie cudowne, szczególnie wtedy, gdy zimno. Kiedy dużo pracuję i nie mam czasu stać przy garnkach, wrzucam do piekarnika dynię, piekę ją, potem wybieram miąższ łyżką, dodaje do garnka z 2 pokrojonymi ziemniakami, gotuję 15 minut i miksuję. Można dodać ostrej papryki, curry, podsmażonej na maśle klarowanym cebulki – obiad robi się prawie sam, a rozgrzewa nadzwyczajnie.
Soków pijemy zimą mniej – ale ciągle myślę o wyciskarce..
i tańczyć trzeba dużo!!
:))
np. gotując 😀
https://www.youtube.com/watch?v=f5Pjo0WjBcs
Pozdrawiam, Ola
Elizabeth: i dużo się kochać :)))
Eeee, wybaczcie lamerskie pytanie, ale co z tym imbirem się robi? Czy można użyć taki w formie przyprawy? A jeśli mamy korzeń, to jak do niego podejść? Wkładamy do szklanki?
korzeń się obiera ze skórki i wrzuca do szklanki z gorącą wodą plasterek albo dwa 🙂 Co do suszonego, w formie przyprawy ma inne działanie trochę, generalnie piję z korzeniem 🙂
imbir także po obraniu można wycisnąć jak czosnek (ale ostrym wyciskaczem tylko) do kubeczka, dodać miodu, limonki i zalać wodą lub herbatką 🙂
Ja bez kawy nie zabieram się do roboty niestety :/
Jestem ciekawa czy słyszałaś o takim produkcie jak karob? Jest to zamiennik kakaowca słynący dużej ilości blonnika pokarmowego i mniejszej zawartości tłuszczu. Co o nim sądzisz?
Przecież piszę o nim w tekście 🙂 Przeczytaj 😉
介紹EXAGE WHITE肌膚保養系列。