Manufaktura Radości
  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt

Manufaktura Radości

  • Strona Główna
  • Psychologia
  • Inspiracja
  • Życie
  • Sklep
  • Kontakt
InspiracjaŻycie

Od jedzenia humor się zmienia. Top 10 produktów, które poprawiają nastrój.

written by Manufaktura Radości 25 marca 2015
Od jedzenia humor się zmienia. Top 10 produktów, które poprawiają nastrój.

Człowiek działa trochę tak, jak maszyny, które sam wymyślił. Jeśli paliwo jest marnej jakości, urządzenie dławi się, krztusi i ledwo dyszy. Nie zajedziesz na nim zbyt daleko. Co jeść, aby wesprzeć się w swojej walce o dobry nastrój? Oto absolutny top 10 produktów, które poprawią twoje samopoczucie. Są na to dowody! 

 

1. Kardamon

Te niepozorne nasionka, mają wielką moc. Oprócz właściwości leczniczych, związanych z łagodzeniem problemów żołądkowych, a nawet hamowaniem rozwoju raka okrężnicy (badania z 2005 przeprowadzone na uniwersytecie w New Delhi), kardamon od wieków kojarzony jest z właściwościami ogrzewającymi, podnoszącymi poziom energii.

Chińczycy i mieszkańcy Ameryki Północnej, którzy używają go od ponad 3000 lat, wierzą, że przynosi nadzieję i rozwiązania nabrzmiałych problemów, inicjuje ruch, odzwierciedla stabilność, pewność i radość życia. Jest także znanym afrodyzjakiem –  a jak wiadomo tak miłość jak i fizyczne w niej spełnienie, to okazja do prawdziwego wybuchu “hormonu szczęścia” serotoniny.

Kardamonu dodaj do kawy, dosyć szczyptę do świątecznego pasztetu, połącz z cynamonem i przypraw nim szarlotkę.

2. Orzechy brazylijskie

 
Mało znane w Polsce, przede wszystkim dlatego, że rosną wyłącznie w Amazonii i właściwie nie poddają się konwencjonalnym uprawom. Zawierają masę składników odżywczych, w tym przede wszystkim selen. Ponieważ jest on pobierany przez roślinę z gleby, a nasze ziemie na skutek intensywnej produkcji rolnej są w niego coraz mniej obfite, szacuje się, że wszyscy mamy niedobory tego pierwiastka.
Selen przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, wspomaga system nerwowy, chroni nas przed powstawaniem komórek nowotworowych, wpływa na prawidłowy stan skóry i przebieg reakcji enzymatycznych. Orzechy te są świetnym źródłem energii i wcale nie trzeba ich jeść garściami. Już dwa dziennie wystarczą.
Orzechy brazylijskie- bezcenne w zdrowej diecie!

3. Czekolada

Nie mogło zabraknąć jej w tym zestawieniu. Ale uwaga! Czekolada, czekoladzie nierówna! Biała czekolada, to tak naprawdę tłuszcz z cukrem i aromatem. Nic wartościowego. Podobnie batonik z nadzieniem, czy “czekoladowy krem”. Dodają energii tylko na chwilę, podnoszą szybko poziom glukozy we krwi, żeby za chwilę sprawić, że spadnie on na łeb, na szyję i wywoła uczucie znużenia i senności. Czytaj skład! W czekoladzie powinno być przede wszystkim kakao. Jeśli jest go tam 20 czy 30 % to nie jest to wartościowy produkt.
Kakao, czyli to co w czekoladzie najwartościowsze, zawiera wiele substancji o działaniu psychoaktywnym i wpływającym na nastrój. Tyramina i fenyloetyloamina wykazują działanie podobne do amfetaminy, a fenyloetyloamina odpowiedzialna jest za pobudzenie ośrodków przyjemności.
Teobromina i kofeina działają stymulująco na układ krążenia, zwiększając dotlenienie mózgu. Jedz czekoladę z umiarem, zwłaszcza kiedy masz problemy z wyciszeniem się, słabo śpisz, lub dokucza Ci stres.
Wybierając czekoladę szukaj tej z dużą ilością kakao.

4. Banany

 
Węglowodany mają dziś słabą prasę, ponieważ uważa się, że sprzyjają tyciu i epidemii otyłości.  Jest w tym wiele prawdy, ale także pewne niebezpieczeństwo, bo węglowodany węglowodanom nierówne. Banany to świetne i zdrowe źródło energii oraz składników odżywczych. Mózg potrzebuje ich aby utrzymać równowagę aminokwasów, potrzebnych do produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nastój. Zbyt mała ilość węglowodanów w diecie, może prowadzić do nadprodukcji ciał ketonowych, które obniżają nasz nastrój.
 
UWAGA! Niestety banany to jedne z najbardziej opryskiwanych owoców na świecie. Aby przetrwały transport i magazynowanie w Europie, poddawane są serii mało przyjaznych człowiekowi zabiegów. Jeśli możesz wybieraj te ekologiczne. Od niedawna dostępne także w sieci LIDL.

5. Kapusta

Ten punkt być może Cię zaskoczył. Kapusta, jak i inne zielone warzywa liściaste, to źródło kwasu foliowego, który jest absolutnie niezbędny przy wielu procesach życiowych, w tym przy produkcji serotoniny. Już ponad 30 lat temu, dowiedziono, że  pacjenci z depresją w porównaniu z ludźmi zdrowymi, mieli znacząco niższe poziomy tego skąłdnika we krwi.
Badania przeprowadzone w 2003 roku na prawie 3000 osobach wykazały, że uczestnicy, których dieta była uboga w kwas foliowy, mieli o  prawie 70 % wyższe ryzyko rozwoju depresji niż osoby, których dieta była w niego bogata.
Badacze odkryli również, że chorzy na depresję lepiej znosili objawy i szybciej zdrowieli, jeśli dostarczali organizmowi więcej kwasu foliowego w diecie.
Składnik ten jest wrażliwy na obróbkę termiczną, dlatego najlepiej spożywać zielone warzywa na surowo!

6. Awokado

Zawiera tryptofan – aminokwas, z którego powstaje serotonina, oraz witaminę E, która wspomaga serce, opóźnia starzenie się organizmu, zwiększa witalność. Tak, jest tłuste, ale nie dajmy się zwariować! To dobre tłuszcze!

Awokado to owoc, który do tej pory nie doczekał się szczęśliwie wersji genetycznie modyfikowanej. Nawet takie z konwencjonalnej uprawy, zawiera małe ilości pestycydów.

7. Pokrzywa

Zaczął się już sezon na świeżą! Niewielkie liście pokrzywy możesz skubać w bardzo wielu miejscach, także w mieście ( byle nie przy autostradzie czy parkingu). Medycyna ludowa zaleca, aby przy wiosennym zmęczeniu, spadkach nastroju i poziomu energii, pić regularnie na wzmocnienie sok ze świeżo zerwanych pokrzyw. Kurację tę warto stosować również latem. Jeśli wyciśnięcie soku jest dla Ciebie niemożliwe ( potrzebna jest wyciskarka…), możesz także pić herbatkę z liści pokrzywy, lub dodawać sparzone liście do sałatki.  Oprócz wielu innych właściwości zdrowotnych, ta roślina pomaga także walczyć ze stresem.

8. Kiszonki

 
Dostępne właściwie przez cały rok. Wspomagają florę jelitową, która ma zasadniczy wpływ także na to, jak się czujemy. Dowiedziono związku między nieprawidłową florą jelitową, a zaburzeniami emocjonalnymi, zaburzeniami nastroju, chorobami psychicznymi, w tym depresją. Organizm jest całością. Nie będziemy czuć się dobrze, tryskać energią, kiedy ciało choruje.

9. Zielone liście, kiełki

To życiowa energia w pigułce! Najlepiej wyhodować je samodzielnie na parapecie. Listki mięty, natki pietruszki, szczypiorek, bazylia, to nie tylko kolejna dawka kwasu foliowego, ale także znakomita porcja składników odżywczych, które przydadzą się nam przez cały rok. Do spożywania codziennie!

10. Woda

 
Bez niej nie ma życia, dlatego woda zamyka listę. Większość z nas regularnie się odwadnia. Pijąc duże ilości kawy czy herbaty, pogłębiamy ten stan, a wydaje się nam, że jest dokładnie odwrotnie. Pamiętaj o wodzie!
Masz za sobą doświadczenia z dietą, które wpłynęły na twoje samopoczucie? Co lubisz, co na Ciebie działa? Podziel się! Pozwól dowiedzieć się innym 🙂 
Dziękuję:)!
Akademia Dobrego ŻyciaCodzienneInspiracja
16 komentarzy
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
wcześniejsze posty
5 typów toksycznych ludzi, na których szkoda mi już czasu (i łez)
następne posty
Sztuka odpoczynku – Ty też to potrafisz!

MOŻE CI SIĘ RÓWNIEŻ SPODOBAĆ...

7 powodów dla których postanowienia nam nie wychodzą....

14 stycznia 2021

Wrzesień jak Nowy Rok – cykle życia, plany,...

30 sierpnia 2021

Wycieczka na Madagaskar: Przygoda w Krainie Lemurów –...

24 lipca 2024

5 kłamstw, które powtarzasz codziennie

20 stycznia 2015

Przeżyć listopad

3 listopada 2021

Czasem słońce, czasem deszcz. Nie zakłamujmy życia!

18 listopada 2016

Jesienne inspiracje. Dwa albumy, książka i … zapowiedź...

23 września 2020

Potrzebujemy innej narracji, a nie tylko strachu –...

20 października 2020

Dwa dobre miejsca na weekend na Mazurach (...

8 sierpnia 2018

Moja książka – wasze pytania! FAQ+ darmowy fragment...

8 czerwca 2017

16 komentarzy

Anonimowy 25 marca 2015 - 14:32

To rzeczywiście prawda. Przeczytałam i potwierdzam. Od półtora roku jestem niczym ta żaba z poprzedniego postu, macham łapkami ile mogę i zaczynam pomalutku już wyczuwać lekki "opór śmietany", co napawa nadzieją, że niedługo będzie masło i oprę się mocniej. Ale w czym rzecz. Zauważyłam, że w swojej diecie mam wszystkie te produkty. Pomimo też ogromu kłopotów i dramatu, czuję się nawet nie tak źle, jakby obiektywnie mogło być z uwagi na moją sytuację. Czyżby to również kwestia diety? Jeśli rzeczywiście, to taki fakt również napawa nadzieją, albowiem po awokado, kardamon i orzechy brazylijskie zaczęłam regularnie sięgać przed rokiem, podobnie rzecz ma się z pokrzywą i kiełkami. Więc może jest tak, że organizm sam się domaga tego, czego potrzebuje i kieruje nas na lepsze tory.
Trzeba więc go słuchać, podobnie jak i intuicji, zaufać sobie i robić tyle, ile się da – niczym wspomniana żaba.
Wierzę, że wychodzę na prostą. Okazuje się, że dzięki diecie, być może dzięki lekturze tego bloga, który inspiruje mnie od niecałego roku.
Człowiek to tajemnicza maszyneria, a życie to niesamowita podróż.
Doświadczajmy więc życia. Także poprzez dietę.
Pozdrawiam Małgosiu.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Anonimowy 25 marca 2015 - 21:00

Moja świadomość tego co jem nabiera większych rozmiarów. Nakłaniam też do niej moją rodzinę. Wiem co jem i może nie zawsze jest to tak zbilansowane jakbym chciała, ale wiedzieć to już dużo. nie chcę wrzucać do siebie jakiś przypadkowych produktów, chcę być zdrowa i o to chodzi!! dzięki Małgosiu za kolejne przypomnienie i rady. Ela.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Majewka 25 marca 2015 - 22:04

Ja dopisuję suszone morele. Oczywiście bez siarki i pochodnych. Na słońcu suszone. Mniam… Gdy taką morelkę trzymam w rekach, gdy wkładam ją do ust, to jakbym słońce połykała :-)))
A jeszcze ludzie radia twierdzą, że morele dobrze robią na nadwyrężany głos. Więc z przyjemnością i poczuciem sensu pogryzam morelki.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Anonimowy 26 marca 2015 - 07:10

Jadłam dawno temu gdzies w trasie, w niewielkiej wiosce, przepyszną zupę z pokrzyw z jajeczkiem. Przypomniałaś mi dziś o tym i chyba pora przyrządzić taką w domu. Odnośnie kawy – ostatnio usłyszałam wypowiedź dietetyka, że kawa bez cukru i mleka nawadnia. To tak celem rozgrzeszenia dla kawoszy (niemniej jednak umiar wskazany;))

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Justyna Grosicka 26 marca 2015 - 07:51

Dzisiaj po raz pierwszy zajrzałam do Manufaktury radości. Jaki świetny blog!!! Przeczytałam trzy posty i wiem, że na tym powinnam poprzestać, ale nie mogę, bo mam ochotę na kolejne trzy 🙂 Naprawdę dobrze piszesz, bardzo interesująco. O motywacji napisano już wiele, ale Twoje teksty są świeże i takie… ciepłe, jak maślane bułeczki w piekarni o 6 rano.
Tak trzymać 🙂
Powodzenia

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Monia 26 marca 2015 - 20:54

Podpisuję się pod całą listą, ale dopisałabym jeszcze cytryny i imbir. Picie wody z cytryną, która wcale nie zakwasza organizmu a jest zasadowa, jest bardzo zalecane szczególnie dla oczyszczenia organizmu. No a imbir, azjatycki naturalny antybiotyk i jego właściwości są chyba znane prawie wszystkim… 🙂

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Monia 26 marca 2015 - 21:05

I w tym temacie polecam też dość nieprzyjemną na początek, ale podobno rewelacyjną w skutkach metodę z bloga Agnieszki Maciąg – http://agnieszkamaciag.pl/totalna-detoksykacja-ssanie-oleju/. Zaczęłam ją stosować – zobaczymy jakie będą efekty 🙂

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ola 27 marca 2015 - 13:11

dla mnie wszelkiej maści orzechy świetnie podbudowują nastrój!:)

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
truskawa 28 marca 2015 - 14:50

Uwielbiam orzechy brazylijskie,ale muszę przyznać że to czekolada najlepiej poprawia mi humor 🙂

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Anonimowy 2 kwietnia 2015 - 10:22

Jedzenie wysokoprzetworzonych węglowodanów na mnie wpływa depresyjnie

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Anonimowy 13 maja 2015 - 15:03

może nie jestem dietetykiem, ale na pewno wiem, że humor poprawiają mi nasze polskie jabłka.Wręcz nie potrafię bez nich żyć. Ogólnie kocham owoce (choć po wspomniane przez Ciebie awokado sięgam baaaardzo rzadko, także ze względu na cenę). A jabłka to przecież "nasze" owoce, jak można by o nich zapomnieć, poza tym są mega zdrowe, mają mnóstwo witamin, a nawet podobno odchudzają. Nie jem wszystkich opisanych przez ciebie produktów – zamiast po orzechy brazylijskie sięgam po swoje z działki, włoskie;)) i czuję się świetnie. Myślę, że należy tu także wspomnieć o cebuli – zauważyłam, że rzadziej choruję, gdy częściej dodaję ją do dań. Poza tym wspaniale wzbogaca smak potraw (np w postaci smażonej), choć oczywiście nie każdy za cebulą przepada. Można by tu jeszcze długo wymieniać… Myślę, że przede wszystkim powinniśmy docenić to, co nasze. W końcu nie na darmo słyszymy: "cudze chwalicie, swego nie znacie".. a trawa zazwyczaj bardziej zielona u sąsiada… czyż nie? 😉

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Anonimowy 2 lipca 2015 - 08:32

Wszystko to prawda do piszecie, ale mnie humor poprawia (bez podlizywania:)) jeden, jedyny, pełen energii, słońca, serdeczności, ciepła, wrażliwości i miłości blog Małgosi Dawid-Mróz, który inspiruje, uczy i radzi, jak stać się szczęśliwym. Pozdrawiam Wszystkich, zarażajmy dobrem i ciepłem. Karina

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Manufaktura Radości 2 lipca 2015 - 08:40

<3 dziękuję :))))

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
coping 25 września 2018 - 21:17

Great poѕt. I used to be chеcking continuously this weblog and I am imрressed!
Very helpful information particularly the last phase
🙂 I care for sucһ іnfo a lot. I was lookіng for this particular
informаtion for a very long time. Thank you and
best of luck.

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
醫學美容 Zostavax 康柏苗 ( 蛇針 ) cosmedicbook 5 października 2018 - 21:09

Sculptra 含有由含有源於植物果酸的 PLLA 聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它能促進天然膠原蛋白大量增生,令容顏重現年輕,一個療程的效果能持續逾2年。Sculptra 乃全球唯一獲美國食物及藥物管理局(美國FDA)認可的PLLA聚左乳酸美容品牌。Sculptra 塑然雅會被人體自然分解吸收,同時促進天然膠原蛋白再生1。療程效果可以漸進地給你更富清新朝氣的容頻,效果自然,更不會影響面部表情。SCULPTRA 塑然雅 Sculptra 由含有源於植物果酸的PLLA聚左乳酸(poly-L-lactic acid),它可以被新陳代謝成二氧化碳及水,最終自體內排出。PLLA聚左乳酸早已被廣泛應用於醫療用品超過30年,自2009年起 Sculptra 及全球唯一獲美國FDA認可的PLLA聚左乳酸美容醫學品牌。Sculptra ® 塑然雅能促進天然膠原蛋白大量增生1,改善皺紋,令容顏重現年輕。全球唯一獲美國FDA認可PLLA聚左乳酸。臨床研究證實於3個月間,肌膚的膠原蛋白密度 顯著增加67%2。療程效果能持續愈2年3。主要成份PLLA聚左乳酸源於植物果酸,醫學界廣泛使用超過30年。

Zaloguj się, aby odpowiedzieć
暗啞 6 października 2018 - 00:17

洗臉後第一步,修護肌膚,直擊問題核心,由肌膚之源培育出充滿濕潤細緻美肌的肌膚修復精華液。

Zaloguj się, aby odpowiedzieć

Zostaw komentarz Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

O mnie

O mnie

Witaj, nazywam się Małgosia Dawid, miło mi Cię u mnie gościć! Jestem pisarką, blogerką, a przede wszystkim kobietą, która... [Czytaj dalej]

Facebook

Facebook

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

Ostatnie Wpisy

  • Nikt nie przyjdzie cię uratować – o odpowiedzialności za siebie

    16 maja 2025
  • Gdzie ciało przechowuje emocje? Na co warto zwrócić uwagę gdy boli?

    29 kwietnia 2025
  • Po co nam święta? O sensie świętowania. Nie tylko Wielkanocy.

    16 kwietnia 2025
  • Dziennik Terapii – start przedsprzedaży! Wyjątkowy dziennik, stworzony z serca!

    3 kwietnia 2025
  • Marzec – czas siania – czyli z czym warto wejść w przedwiośnie?

    28 lutego 2025

Newsletter

Dawka inspiracji w Twojej skrzynce? Zostaw e-mail!

  • Facebook
  • Instagram

@2018 - Manufaktura Radości. Realizacja: RekLama Design


W górę
Strona wykorzystuje pliki cookies do prawidłowego działania strony, w celu analizy ruchu na stronie, zapewniania funkcji społecznościowych oraz korzystania z narzędzi marketingowych. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?Zgadzam się